Asbest zelf verwijderen

Het zelf verwijderen van astbesthoudend materiaal lijkt op het eerste zicht zeer interessant. Door het materiaal zelf te verwijderen kunt u namelijk behoorlijk wat kosten besparen en dat is altijd mooi meegenomen. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat zelf asbest verwijderen niet altijd is toegestaan. Zoals u ongetwijfeld weet zijn er hier wettelijke bepalingen aan verbonden waar u altijd rekening mee dient te houden. We zetten deze bepalingen alvast graag even voor u op een rijtje.

Wanneer asbest zelf verwijderen?

Wanneer u zelf asbest wenst te verwijderen is het belangrijk dat u dit doet voor uw persoonlijke woning. Het is particulieren niet toegestaan om asbesthoudend materiaal te verwijderen in functie van een bedrijf. Het gebouw waaruit het materiaal afkomstig is dient dan ook steevast een particuliere woning te zijn. Het mag uiteraard ook verwijderd worden uit een mogelijk bijgebouw. Verder dient u er eveneens rekening mee te houden dat het uitsluitend mag gaan om geschroefde golfplaten waarin hechtgebonden asbest aanwezig is. Ook asbesthoudende vloertegels of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking mag gewoon vrij worden verwijderd. Let wel, de belangrijkste voorwaarde in al deze gevallen is dat het materiaal zonder schade kan worden verwijderd. Is dat niet mogelijk, dan zult u een beroep moeten doen op een gecertificeerd bedrijf.

Verplichtingen

Bij het zelf verwijderen van asbest dient u ten allen tijde rekening te houden met een aantal verplichtingen. We zetten de belangrijkste verplichtingen graag even voor u op een rijtje:

  • Het mag in geen geval gaan om meer dan 35 vierkante meter per perceel.
  • U dient verplicht een melding te doen bij de gemeente, uiterlijk vijf dagen voor aanvang van de werken.
  • Het asbesthoudend materiaal moet worden ingepakt in luchtdicht plastic die is voorzien van een officiële asbeststicker.
  • Het materiaal dient in niet beschadigde verpakking te worden afgeleverd op één van de inzamelpunten voor asbest.
  • Een gecertificeerde asbestonderzoeker dient verplicht na afloop van de werken te controleren of er mogelijks nog asbest is achtergebleven.