Verschil Eternit en asbest

Tot op de dag van vandaag bestaat er nog steeds grote verwarring tussen de begrippen asbest en Eternit. Deze verwarring is nochtans vrij eenvoudig de wereld uit te helpen. Asbest is namelijk de naam van het materiaal op zich terwijl Eternit de benaming was van de grootste asbest producent van Nederland. Net omdat deze naam vroeger zo vaak gebruikt werd is er verwarring ontstaan. Niet zelden werd er zelfs tijdens de realisatie van een gebouw niet gesproken over een materiaal met asbest, maar over een materiaal met Eternit. Uiteraard is dat niet correct.

Vaak voorkomende vormen van asbest

Nu we weten wat het verschil is tussen Eternit en asbest is het belangrijk om even de verschillende vormen waarin het materiaal voorkomt te bestuderen. Veel mensen weten het namelijk niet, maar asbest werd vroeger zeer ruim toegepast. Er wordt bijvoorbeeld vaak gedacht dat deze uitsluitend in golfplaten werden verwerkt, maar dat is niet het geval. Uiteraard komen asbesthoudende golfplaten tegenwoordig nog steeds het vaakst voor, maar dat heeft te maken met het feit dat ze op heel veel woningen van voor 1994 werden geplaatst. Indien u een goed beeld wenst te krijgen van de verschillende materialen in huis waar mogelijks asbest in zit verwerkt, dan kunt u daarvoor het best een beroep doen op een expert.

Niet de eerste producent van asbest

Het feit dat Eternit de grootste producent was van Nederland op vak van asbest wil niet zeggen dat ze ook de eerste producent was, want dat is niet het geval. Het bedrijf volgde immers verschillende andere ondernemingen op die luisterden naar de namen Asbestonia, Martinit en Ferrocal. Uiteindelijk werden alle drie de bedrijven overgenomen door Eternit wat ze een monopoly op de markt verschafte. Toen bekend raakte hoe gevaarlijk asbest was en het bijgevolg door de overheid werd verboden heeft het bedrijf zich succesvol toegelegd op andere vormen van dakbedekking.